Luteiden torjunta

Seinälude (Cimex lectularius) eli lutikka hämää pienellä koollaan, sillä sen aiheuttamat ongelmat ovat norsun kokoluokkaa ja luteiden torjunta vaatii vähintäänkin pitkää pinnaa. Seinäluteet ovat antaneet jo pitkään syyn keskittyä torjunta-aineiden kehittelyyn sekä ohjeistettujen käytöstapojen määrittelemiseen. Lue nämä ohjeet, jotta luteiden hävittäminen onnistuu pysyvästi.

Luteiden torjunta

Luteiden torjunta – toimi välittömästi

Aloita luteiden torjunta välittömästi. Sumuta Raid Muurahais- ja torakka-aerosolia luteeseen heti sellaisen havaitessasi. Poista vuode- ja liinavaatteet ja sulje ne tiiviiseen muovipussiin tai vie ne suoraan pesukoneeseen. Pese sängyssä olleet liinavaatteet 60 asteessa pesukoneessa, sillä se tappaa kaikki luteen kehitysasteet.

Tärkeintä on olla levittämättä luteita muihin huoneisiin, sillä normaalisti ne pysyttelevät sängyn läheisyydessä jos vain saavat säännöllisesti ravintoa eli verta.

Torjunta-aineen käyttö

Poista käsiteltävästä huoneesta lapset ja lemmikkieläimet torjunnan ajaksi. Suihkuta aerosolilla kauttaaltaan patjat ja huonekalut. Ongelman ratkaisemiseksi eroon pitää päästä myös luteiden munista ja muissa kehitysvaiheessa olevista yksilöistä. Pidä n. 1 m etäisyys käsiteltävään pintaan. Käsittelyn jälkeen tuuleta tila ja odota sängyn petaamista kunnes patja on kunnolla kuivunut. Älä käytä aerosolia useammin kuin kerran päivän aikana.

Ilmoita eteenpäin

Jos ludeongelma on päässyt leviämään, ei sitä pystytä torjumaan yksin kuluttajatuotteilla. Etenkin kerrostaloissa ludeongelma leviää helposti kaikkien ongelmaksi, joten ilmoita sitkeistä ötököistä heti taloyhtiöllesi ja ottakaa yhteyttä tuhoeläintorjujiin.

Aerosolin käyttö

Muista aina ravistaa ponneaineellista aerosolia ennen käyttöä ja käyttää sitä pystyasennossa. Näin vältät ponneaineen liikakäytön ja saat ajan kanssa koko nesteen käytettyä.

Lue luteesta ja sen hävittämisestä lisää Hyönteismaailmasta.